Dijital Baskılar

Dijital ortamda bulunun görsel veya metinlerin çeşitli materyaller üzerine basılması tekniğine dijital baskı denir. Dijital baskı, materyaller üzerine baskı yapmanızı sağlayan birçok farklı yöntemden sadece biridir. Genellikle küçük çaplı baskı işleri için tercih edilen dijital baskı, ofset baskıya kıyasla daha maliyetli, ancak daha hızlı bir yöntemdir. Dijital baskı ve diğer baskı teknikleri arasında birçok fark bulunmaktadır. Bu da insanların kafasında pek çok soru işareti oluşmasına sebep olur. Bu yazımızda dijital baskıya dair akıllarda oluşan bazı genel soruları cevaplamaya çalışacağız.

Dijital Baskı ve Ofset Baskı Arasındaki Farklar
Ofset baskı ve dijital baskı arasındaki en büyük fark, dijital baskı kullanımlarında baskı kalıplarının değiştirilmek zorunda olmamasıdır. Ofset baskı makinelerinde baskı kalıpları sürekli olarak değiştirilmeli ve bu işlemlerin bir kısmı manuel olarak yapılmalıdır. Bu da ofset baskı için baskı sürelerini dijital baskıya kıyasla uzatır. Diğer taraftan dijital baskı seri olarak yapılmak istenen baskılar için daha uygundur. Aynı zamanda dijital baskı değişiklik yapmak için daha esnek bir baskı tekniğidir.

Ofset baskı dijital baskıya kıyasla çok daha az maliyetlidir. Bunun sebebi ise aynı anda 1 milyon adete kadar baskının aynı anda yapılabiliyor olmasıdır. Baskı teknikleri ele alındığında ofset baskı birçok kimyasal madde kullanılarak yapılır ve bundan kaynaklı atıkları da dijital baskıya kıyasla çok fazla olur. Dijital baskı tekniği süreçleri hızla değişen ve gelişen sektörler ve baskı ürünleri için oldukça uygundur. Örneğin, broşür kullanarak hızlı bir reklam kampanyası başlatmak istiyorsunuz ve bunun için kısıtlı zamanınız var. İşte bu durumda ofset baskı yerine dijital baskı kullanmak size zaman anlamında ciddi anlamda avantaj sağlayacaktır. Ancak dijital baskıda basım adedi arttıkça maliyetlerin de ofset baskıya kıyasla artacağını unutmamalısınız.

Dijital Baskının Avantajları
Dijital baskı pek çok açıdan size avantajlar sağlar ancak tercihinizi yaparken dezavantajların da farkında olmalısınız. Dijital baskının avantajlı olduğu durumlar baskı türü, baskı adedi, tasarım esnekliği, beklenen baskı kalitesi ve daha birçok etkene göre değişiklik gösterir. Bir genelleme yapmak gerekirse;

Eğer; baskı yapılacak adet sayısı az ise, çalışmalarınızda zaman sıkıntısı yaşıyorsanız, kalite işin hızına kıyasla ikinci planda ise, baskı hızı maliyetten daha önemli ise, dijital baskı sizin için oldukça avantajlı olabilir. Bu koşulların aksini düşünüyor ve örneğin “maliyeti düşük ve kalitesi yüksek olsun ama hızı o kadar da önemli değil” diyorsanız, tercihinizi ofset baskıdan yana kullanmalısınız.